čtvrtek 26. července 2012

Stříbření -tentokrát Královské.

Když už jsou prázdniny skoro na dosah,když to už začne vonět létem-každý rok -už 21 let,se naše město vrací v čase.V ulicích potkáváte středověce oblečené lidi,zní fanfáry,vlají vlajky.Přijíždí král Václav IV. s chotí Žofií.Svět se vrací o 600 let zpět.
Tak trochu jsme si tyhle návraty vzali za své.I když ,,naplaveniny" tohle se začalo dít až po našem usídlení.Je to totiž náš víkend.Můj a synův.Dění se odehrává ve dnech našich jmenin.Tak zároveň i slavíme -královsky.A to moje dítě vždycky vyloudilo nějakou tu historickou zbraň a mohlo být do noci vzhůru.
Ani narozením mladé jsme se o tu slávu nepřipravovali.Jen to bylo jiné.Už jsme nechodili na oba dny a pečlivě vybírali čeho se chceme účastnit.









fotografie M.M.
Tradičně v sobotu ráno chvátáme vítat krále.Už je tam spousta lidí a živo.Středověký prodavač nabízí pravé středověké ratolesti na mávání a baví celé okolí.Žebračky prosí o kousek chleba.Královští rytíři nabádají kolem stojící aby  řádně vítali krále.Ženy volají ,,Sláva králi" muži ,,Sláva královně".Se synem voláme jako o život -i na jeho přítelkyni je to moc.Kolem přihlížející nás mají za podivíny.Ale nádherně to znělo -ten můj ječák a  vzápětí jeho zvučný hluboký hlas.Stálo nám to za nadšený smích mladé.A královský pár nás zaregistroval.K tomu pokynutí jeho veličenstva -jen pro vybrané.
Mladý pak míří s průvodem do centra dění a my s mladou domů.Vařit oběd.Náš je odpolední program.Abychom vydržely až do noci.Sice málo kdy něco vidíme -sehnat místo k sezení je pro nás nemožné.A stát dlouho nevydrží.Ale nám to nevadí.Stačí nám obhlížet krámky,něco maličkého si koupit.Ochutnat nějakou tu dobovou specialitu.Potkávat rytíře,dámy od dvora,horníky a pážata.Podívat se na kejklíře a zkusit si vystřelit z kuše.Prostě tam taky být.A kde jinde se mladá sveze na kolotoči za 1 korunu!
Když se na město snese tma a král dá znamení,začne ohnivá show.Mladá křičí nadšením z nádherného ohňostroje.Domů se vracíme za tmy.Jen na Silvestra a o Stříbření býváme tak dlouho vzhůru.

Žádné komentáře:

Okomentovat